BM van Houwelingen & AB Midden Nederland: Samen sterk in Social Return

Een bouwproject met hart en ziel

BM van Houwelingen en AB Midden Nederland delen een bijzonder verhaal. Een verhaal dat niet alleen gaat om stenen en cement, maar juist over mensen, kansen en het bouwen aan een betere toekomst. Het is een verhaal waarbij Social Return (SROI) niet alleen als een verplichting wordt gezien, maar als een kans om echt verschil te maken in de levens van mensen.

Brede School Leerdam 

Toen BM van Houwelingen de aanbesteding kreeg om een nieuwe Brede School te realiseren in Leerdam, hoorde daar een aanzienlijke Social Return verplichting bij. In de zoektocht voor de invulling daarvan, nam de toenmalige projectmanager contact op met Tim Verdier van WSP AVregio. Samen kwamen ze uit bij AB Midden Nederland. 

Krijn Verlek, relatiebeheerder bij AB Midden Nederland, speelt een cruciale rol in deze samenwerking. Al gauw ontstond het idee om Harry, een kandidaat uit de doelgroep banenafspraak die heel graag in de bouw wilde werken, aan het werk te helpen. Omdat hij zelf nog geen ervaring in de bouw had, werd hij gekoppeld aan een 40-plusser die op dat moment in de ziektewet zat maar die heel graag aan het werk wilde. De SROI-verplichting van BM van Houwelingen werd daarnaast compleet gemaakt met enkele BBL-stagiaires.

Mannen aan het werk op de bouw
“Ik ben heel blij dat ik hier mag werken, en dat ik deze kans krijg.”
Scherm­afbeelding 2024-05-09 om 19.55.32-2
Harry

Kandidaat doelgroep banenafspraak

Harry’s bouwdroom komt uit 

En zo gebeurde het; Harry en zijn begeleider zijn samen aan het werk op de bouw van BM van Houwelingen. Een oplossing die voor alle partijen heel goed uitpakt. "Elke dag is anders en dat maakt het werk zo leuk," zegt Harry, wiens vastberadenheid en enthousiasme hem een geliefde figuur op de bouwplaats maken. “Ik ben heel blij dat ik hier mag werken, en dat ik deze kans krijg.”

BM van Houwelingen is uiterst tevreden over deze samenwerking. “Mensen als Harry heb ik keihard nodig”, vertelt Marco de Groot, uitvoerder en personeelscoördinator voor BM Wonen&Utiliteit, "en de samenwerking met beiden verloopt top.” Daarnaast weet Marco, wanneer Harry's begeleider niet aanwezig is, zelf ook precies de juiste, bemoedigende toon te vinden om Harry te begeleiden en te stimuleren. Marco hecht grote waarde aan een positieve instelling binnen zijn team. Dat verklaart ook waarom hij zich zo op zijn plek voelt bij BM van Houwelingen; zijn eigen benadering van positiviteit resoneert perfect met de bedrijfscultuur van zijn werkgever.

_DSC7729-2-1
BM van Houwelingen AB Midden Nederland

Goed voor elkaar

Dat is de slogan van bouwbedrijf BM van Houwelingen, dat dit jaar haar zestigjarig bestaan viert. En dat zijn niet zomaar mooie woorden; het bouwbedrijf zorgt goed voor zijn mensen. De vele langdurige arbeidscontracten binnen dit bedrijf spreken daarin voor zich. Er is een groot gevoel voor saamhorigheid; niet alleen binnen het bedrijf, maar ook op maatschappelijk gebied. BM van Houwelingen ervaart daarom Social Return niet als een last, maar als een mooie kans om iets terug te doen voor de maatschappij.

Het is niet voor niets dat de samenwerking van Marco en Krijn zo soepel verloopt, want AB Midden Nederland staat op dezelfde manier in de wedstrijd. Deze coöperatie, die al 60 jaar ervaring heeft in het ondersteunen van ondernemingen - oorspronkelijk alleen agrarische bedrijven - gelooft sterk in de kracht van het geheel. Met liefde voor de mens én voor het vak zetten ze zich in voor duurzame resultaten. Dit is zichtbaar in alles wat ze doen, van het bieden van hoogwaardige diensten aan hun klanten tot het ondersteunen van hun medewerkers, zoals Harry.

“Mensen als Harry heb ik keihard nodig.”
Scherm­afbeelding 2024-05-09 om 19.55.13-1
Marco de Groot

Uitvoerder & personeels coördinator voor BM Wonen & Utiliteit

Samen bouwen aan een duurzame toekomst

Harry en zijn begeleider zijn in ieder geval ruim een jaar aan het werk op deze bouw van BM van Houwelingen. Als de Brede School opgeleverd wordt, naar verwachting in de zomer van 2024, heeft Harry inmiddels heel wat ervaring en vaardigheden opgebouwd. Hij hoopt dat hij daarna op een andere bouw terecht kan. Daarin wordt hij natuurlijk ook dan weer ondersteund door AB Midden Nederland. 

Krijn en Marco willen werkgevers die bezig zijn met de invulling van hun SROI, of die streven naar een inclusiever personeelsbeleid, meegeven dat deze benadering juist veel waarde kan toevoegen aan hun organisatie. Wel benadrukt Krijn het belang voor werkgevers om zich vooraf grondig te informeren over zowel de kansen als de mogelijke uitdagingen: “Het staat of valt met de juiste begeleiding."

“Het staat of valt met de juiste begeleiding."
Scherm­afbeelding 2024-05-09 om 19.58.08
Krijn Verlek

Relatiebeheerder AB Midden Nederland

Samen aan de slag met jouw SROI?

Deze case is een inspirerend voorbeeld van hoe bedrijven hun krachten kunnen bundelen met creatieve en flexibele oplossingen voor sociale verplichtingen, wat leidt tot win-win situaties voor alle betrokkenen. Precies dit is waar wij, de adviseurs van WSP AVregio, jou graag in ondersteunen. Heb je vragen, of wil je meer weten? Onze Social Return-adviseur Tim Verdier vertelt je er graag alles over!