Actueel

Belangrijkste wijzigingen Wet Banenafspraak

De Tweede Kamer heeft unaniem ingestemd met het wetsvoorstel voor de Wet banenafspraak. Deze wet maakt het voor werkgevers eenvoudiger en aantrekkelijker om werknemers met een arbeidsbeperking in dienst te nemen en te houden. Dit artikel bespreekt de belangrijkste wijzigingen en de impact ervan voor werkgevers en werknemers.

  1. Verlenging loonkostenvoordeel (LKV): Vanaf 1 januari 2026 kunnen werkgevers jaarlijks tot € 2.000 loonkostenvoordeel ontvangen voor elke werknemer uit de doelgroep banenafspraak, zolang de arbeidsbeperkte werknemer in dienst blijft. Dit is een aanzienlijke verbetering ten opzichte van de huidige regeling, waarbij het LKV beperkt is tot drie jaar.
  2. Vermindering administratieve lasten: Werkgevers en werknemers hoeven geen doelgroepverklaring meer aan te vragen bij het UWV om het LKV te ontvangen. Dit vermindert de administratieve lasten en maakt het proces eenvoudiger voor alle betrokken partijen.
  3. Uitbreiding doelgroep banenafspraak: Per 1 januari 2027 wordt de doelgroep uitgebreid met mensen in de Wajong die duurzaam geen arbeidsvermogen hebben en werken bij een reguliere werkgever, en mensen met een IVA-uitkering die werken met loondispensatie.
  4. Eén banenafspraak voor alle werkgevers: Het onderscheid tussen de marktsector en de overheid verdwijnt, wat samenwerking tussen verschillende sectoren en regio’s moet bevorderen en de administratieve lasten verder moet verminderen.
  5. Quotumregeling en inclusiviteitsopslag: Als de gezamenlijke doelstelling van 125.000 extra banen niet wordt gehaald, kan er een quotumregeling voor individuele werkgevers komen. Deze regeling richt zich niet langer uitsluitend op straffen, maar ook op belonen. Werkgevers die het quotum niet halen, betalen een inclusiviteitsopslag, terwijl werkgevers die het wel halen een bonus ontvangen.

Onze adviseurs helpen u graag.