Tip voor social return invulling: Subsidie voor werknemers

Help werknemers die moeite hebben met lezen, schrijven en computers gebruiken

Ongeveer 1 op de 6 mensen heeft moeite met lezen, schrijven, rekenen en/of het gebruik van computers. De kans is dus groot dat er ook in uw organisatie werknemers zijn voor wie dat geldt. Dit heeft impact op hun dagelijks leven, maar zeker op hun werk. Zo kan het zijn dat een medewerker belangrijke informatie uit zijn of haar arbeidsvoorwaarden mist. Of dat het invoeren van urenregistratie lastig gaat. U kunt als werkgever deze werknemers helpen. De overheid stelt hiervoor subsidie beschikbaar. Via deze weg vertellen wij u daar meer over.

Landelijk 2,9 miljoen subsidie
Vanaf 1 januari a.s. is het voor werkgevers mogelijk subsidie aan te vragen voor het verbeteren van basisvaardigheden voor laaggeletterde werknemers. Het gaat om het verbeteren van vaardigheden op het gebied van taal, rekenen en digitale vaardigheden. In 2022 is daar in totaal 2,9 miljoen euro voor beschikbaar onder de naam ‘Tel mee met taal’. De aanvraagperiode voor de subsidie loopt van 1 januari tot en met 28 februari 2022. Dat is een korte periode. Daarom informeren wij u hier alvast over.

Minimale investering
Als u gebruik maakt van deze subsidie dekt u ongeveer 60% tot 80% van de kosten die u hiervoor maakt. De overige kosten kunt u opvoeren als social return invulling. Avres kan u eventueel helpen bij het aanvragen van de subsidie. U kunt dus als werkgever meehelpen aan het vergroten van deze vaardigheden van uw werknemers, zonder dat het u veel kost.

Wat levert het op?
Door het aanpakken van laaggeletterdheid functioneren werknemers beter op het werk en maken ze minder fouten. Werkstress en ziekteverzuim gaan omlaag. Werknemers krijgen meer zelfvertrouwen en kunnen zelfstandiger werken.

Meer over laaggeletterdheid
Laaggeletterdheid is niet hetzelfde als analfabetisme. Laaggeletterde mensen kunnen wel lezen en schrijven, maar beheersen deze vaardigheden niet goed genoeg. In Nederland gaan we uit van eindniveau vmbo of niveau mbo-2/3 om zelfstandig mee te kunnen draaien in de samenleving. Laaggeletterde mensen beheersen dat niveau niet. Zo kan het zijn dat zij bijvoorbeeld moeite hebben met het invullen van formulieren, financiële administratie, lezen van bijsluiters/handleidingen, solliciteren of het gebruik van een smartphone/computer. Het kan zijn dat dit jarenlang nauwelijks problemen oplevert… tot er veranderingen plaatsvinden in bijvoorbeeld de werkomgeving of de thuissituatie.

Laaggeletterd op het werk
Jobcoaches bij Avres zien regelmatig wat de impact is van laaggeletterdheid op het werk. Dat varieert  van het niet kunnen lezen van het (digitale) personeelsdossier tot het niet durven stellen van vragen over de inhoud van het werk. In sommige branches komt laaggeletterdheid bovengemiddeld veel voor: In de schoonmaak, bouw en industrie gaat om gemiddeld 40% van de werknemers. (
Bron)

Meer over Tel mee met Taal
U kunt meer lezen over de subsidie op de website
Tel mee met taal. Hier vindt u ook enkele praktijkvoorbeelden, zoals: Familiebedrijf Van ’t Hek biedt werknemers taalles aan.
Wilt u met ons in gesprek over wat u kunt doen voor uw werknemers met deze subsidie? Neem dan contact op met Jacqueline Koolhaas van AdviespuntSR via 0183 – 650200.